Ieder jaar reizen ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders, alleen of met hun gezin, voor hun buitenlandse vakantie naar bestemmingen waar een risico om infectieziekten, zoals hepatitis of malaria. De meeste infectieziekten zijn met de juiste adviezen, vaccinaties en zonodig malariatabletten goed te voorkomen. En voor kinderen zijn speciale vaccins en malaria kindertabletten ontwikkeld. Dit maakt het mogelijk dat iedereen zorgeloos kan genieten van de vakantie en gezond weer thuis komt.

 

Wist u dat…

  • ... u of uw kind bij een bezoek aan de lokale arts, tandarts of zelfs de kapper in bepaalde landen het risico loopt met hepatitis B besmet te worden?
  • ... 1 op de 19 reizigers de afgelopen 5 jaar tijdens een verre reis een verwonding heeft opgelopen of ongeval heeft gehad?

Uit het Schiphol Survey 2005 blijkt dat tijdens een buitenlandse vakantie ‘een ongeluk in een klein hoekje zit’. Ruim 5% van de reizigers heeft een verwonding opgelopen of een ongeval gehad, 80% van deze reizigers heeft lokale gezondheidszorg gezocht.

De hygiënische omstandigheden bij de lokale arts of tandarts daar is niet zoals hier in Nederland. De naalden, het hechtsetje of de boor bij de (tand) arts kunnen besmet zijn met het hepatitis B virus. Reizigers, vooral kinderen, ondernemen allerlei activiteiten waarbij verwondingen gemakkelijk opgelopen kunnen worden. Zeker als men actief aan het verkeer deelneemt. Denk daarnaast aan de kapper die uw nekharen scheert met hetzelfde scheermes die daarvoor heeft gebruikt bij een lokale bewoner zonder deze goed schoon te maken. Het zijn eigenlijk de gewone dingen die u of uw kind doen of kunnen overkomen, die in dat land wel een risico op hepatitis B inhoudt. Effectieve bescherming is mogelijk door vaccinatie b.v. met een gecombineerd vaccin tegen hepatitis A en B.

 

  • ... bijna 80% van de Nederlandse reizigers naar Turkije het risico loopt hepatitis A (geelzucht) te krijgen met het eten van een softijsje?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de reizigers naar Turkije zich niet heeft laten vaccineren tegen hepatitis A. En dat is niet zonder risico, want in oktober 2005 was er nog een uitbraak van hepatitis A onder toeristen in het populaire vakantieoord Antalya (Turkije). Hepatitis A kunnen je krijgen via besmet eten en drinken. Voorbeelden van voedingsmiddelen die besmet kunnen zijn via water of ongewassen handen van de kok of verkoper zijn: rauwe groenten, fruit, salades en schep- of softijs.

 

  • ... er een gecombineerd vaccin tegen hepatitis A en B is voor zowel volwassenen en kinderen vanaf 1 jaar?

Er is een gecombineerd hepatitis A en B vaccin dat speciaal voor de kinderen vanaf 1 jaar tot en met 15 jaar is ontwikkeld. Maar er is ook een gecombineerde hepatitis A en B voor ‘reizigers’ van 16 jaar en ouder. Het volledige vaccinatieschema bestaat respectievelijk uit 2 prikken en 3 prikken. Een volledig vaccinatieschema geeft langdurige bescherming.

 

  • ... er voor kinderen met een lichaamgewicht vanaf 11 kg tot 40 kg speciale kindertabletten beschikbaar zijn om ze tegen malaria te beschermen?

Malaria is een zeer gevaarlijke infectieziekte, zeker voor kinderen. In de brochures met prachtige resorts in Gambia met de mooie blauwe zwembaden dicht bij het schitterende strand wordt hierover niet altijd melding gemaakt. Wanneer malaria tropica niet tijdig behandeld wordt is het dodelijk. Daarom is het goed smeren met anti muggen middelen en slikken van malariatabletten van levensbelang. Gelukkig zijn er voor de zeer jonge reizigers vanaf 11 kg speciaal malaria kindertabletten ontwikkeld.

Terug naar de homepage van Reizigersinformatie