21 april 2020

Nieuw Coronavirus, update 2 juni 14.00u

Nieuw Coronavirus, update 02 juni 2020


Vanwege de ernst van het Coronavirus en verspreiding vragen wij u NIET zonder contact met de assistente naar de praktijk te komen. Bij noodzaak altijd eerst bellen! Wij beoordelen graag telefonisch hoe we u het beste kunnen helpen. Wij zijn genoodzaakt deze maatregelen te nemen om verspreiding van het virus door contactmomenten te voorkomen voor uw en onze veiligheid! 

We leven met u mee, en vragen uw begrip voor de maatregelen. Bel zeker bij acute klachten en bij toename van reeds langer bestaande klachten.

Bij klachten: hoesten, niezen, verkoudheid, keelpijn of lichte benauwdheid (moeilijk ademen) met of zonder koorts, blijf dan thuis tot u 24uur geen klachten meer heeft. U hoeft momenteel bij deze klachten niet getest te worden. Neem als u steeds zieker wordt of moeilijker kan ademen, of een snellere ademhaling bij lichte inspanning heeft, telefonisch contact met ons op. Alle informatie vindt u op thuisarts.nl (zoekterm Corona) en het RIVM, waarvan onderaan de links zijn geplaatst.

Is er mogelijk risico op het Coronavirus dan vragen wij u nogmaals NIET naar de praktijk te komen, maar eerst telefonisch contact op te nemen. Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt u bij koorts of benauwdheid en medische noodzaak overdag op een speciaal luchtwegspreekuur gezien. Dit is momenteel overdag ook te Tiel, voor alle huisartsenpraktijken.

Bent u ouder dan 70 jaar of heeft u een chronische aandoening? Bel dan bij koorts (>38 C°) en aanhoudend hoesten of moeilijk ademen/ kortademigheid. 

Andere klachten en symptomen beoordeelt de assistente in overleg met de huisarts eerst telefonisch, en een spreekuur-afspraak volgt indien nodig, binnen de mogelijkheden met de nodige beschermingsmaatregelen.

Heeft u klachten die niet urgent zijn, stel dan het maken van een afspraak met de huisarts uit of leg uw vraag aan de assistente voor. Wij zullen dit dan beoordelen. Een e-mailconsult met de huisarts is mogelijk via administratie@vanmerkestein.com. Dit geldt alleen voor de ingeschreven patiënten.

De diabetes, COPD en CVRM controles via de praktijkondersteuner zullen wij zoveel mogelijk telefonisch doen. De reguliere POH afspraken op de praktijk zullen deels doorgang vinden, alleen bij specifieke klachten en op advies van de huisarts/praktijkondersteuner. Wij doen geen controle longfuncties op het advies van het RIVM. Als u een afspraak heeft bij één van onze praktijkondersteuners, dan willen wij u vragen graag telefonisch een nieuwe afspraak te maken na 1 juni.

Bloedafname voor de reguliere controles wordt heden nog uitgesteld. Dit ook op strikt verzoek van de laboratoria van het ziekenhuis, en volgens de NHG-richtlijn (Nederlands Huisartsen Genootschap).

Op medisch urgente indicatie wordt bloed geprikt op afspraak. 

De afspraken bij de POH GGZ gaan zoveel mogelijk telefonisch, neem gerust contact op! 

Maatregelen in onze praktijk ter preventie corona en andere besmettingen;
Wij geven u geen hand en beperken de contactduur waar mogelijk voor uw en onze bescherming tegen dit virus. Kom op uw afspraak alleen, (bij een ziek kind vergezelt met 1 ouder van het kind) en kom niet eerder dan de afspraaktijd. U kunt eventueel in de auto wachten tot de exacte tijd, zodat zo weinig mogelijk mensen met elkaar in de wachtkamer zitten.

Natuurlijk passen wij de hygiënemaatregelen toe volgens protocol.
U zult bij een afspraak in onze praktijk en contact binnen 1.5 meter ons aantreffen met mondkap, handschoenen en een beschermende bril.

De wachttijd aan de telefoon kan oplopen, wij vragen uw begrip hiervoor. 

De belangrijkste maatregelen die u moet nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen; 
- Was uw handen regelmatig,
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog,
- Gebruik papieren zakdoekjes,
- Vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen, zoals landelijk beleid

Bij koorts en/of verkoudsheidsklachten of hoesten: blijf thuis.

In de ziekenhuizen wordt langzaamaan de andere corona-zorg weer uitgebreid, gelukkig. Anderzijds is veiligheid en bescherming tegen het corona virus zeer belangrijk, waarmee zorg die kan wachten nog uitgesteld wordt. 

Informatieve websites en telefoonnummers;

http://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus
http://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 
Landelijk publieksnummer RIVM: 0800-1351 (van 8-20u) 
GGD Gelderland-Zuid: 088-1447272 (van 9-17.00u)

Coronatest nu voor iedereen: zo werkt de test en het contactonderzoek

https://www.nu.nl/281070/video/coronatest-nu-voor-iedereen-zo-werkt-de-test-en-het-contactonderzoek.html