17 mei 2021

Corona vaccinaties, nieuw update 17 mei 2021

Corona vaccinaties

De vaccinaties tegen Corona zijn zoals u weet gaande. De GGD/RIVM heeft tot nu toe de meeste vaccinaties verzorgd. Welke personen door wie worden gevaccineerd bepaalt de overheid. Wij als huisartsenpraktijk zijn gestart met de groep uit het geboortejaar 1956 t/m 1960 (globaal 60 tot 65 jaar) met het Astra Zeneca vaccin. De 1e vaccinatie ronde is voor deze groep bijna klaar, de 2e vaccinatie ronde start eind mei.

Doelgroep 18 t/m 59 jaar met een medische indicatie, ook wel genoemd risicogroepen

De mensen die tot een risicogroep behoren, in de leeftijd van 18 t/m 59 jaar, zijn de mensen die al een indicatie voor de griepvaccinatie hebben.

Zij krijgen deze week (17 tot 21 mei) een brief thuis bezorgd vanuit de huisartsenpraktijk, om een afspraak voor vaccinatie te maken bij de GGD. Het is door de overheid bepaald, dat u het vaccin via de GGD krijgt, maar de huisarts selecteert de betreffende personen. Zo heeft u het vaccin eerder, dan dat u op grond van uw leeftijd uitgenodigd zou worden. Het zal het Pfizer of Moderna vaccin zijn. In ieder geval NIET het Astra Zeneca vaccin, omdat dit momenteel niet voor de mensen jonger dan 60 jaarr via de GGD wordt gegeven, naar de huidige richtlijn van de overheid.  

De mensen, die tot de vaccinatiegroep behoren, en eerder hebben aangegeven geen griepvaccinatie te willen ontvangen, worden uiteraard wel uitgenodigd voor het corona vaccin.

In de brief staat het telefoonnummer of hoe u per computer een afspraak kunt maken. Momenteel is in Tiel ook een vaccinatie locatie, alleen die verschijnt niet als u per computer/ online wilt afspreken (dan is het beter om te bellen).

Leeftijd boven de 65 jaar

Inmiddels zijn de mensen, ouder dan 70 jaar uitgenodigd door de GGD. Als huisarts hebben wij geen rol gekregen in deze uitnodigingen. Zij ontvingen een brief thuis van het RIVM met alle informatie voor een afspraak voor vaccinatie door de GGD. Er wordt door de GGD uitgenodigd van oud naar jonger tot aan de leeftijd van 65 jaar.

Niet mobiele mensen die thuis gevaccineerd willen worden:

Het is belangrijk dat wij van u horen dat u niet in staat bent om (met een begeleider) naar de GGD te gaan. Dan kunnen wij u meetellen met het thuis vaccineren.  

Personen van 60 t/m 64 jaar

De huisartsenpraktijken maken gebruik van het Astra Zeneca vaccin, voor de doelgroep van 60 tot 65 jaar. De start is regionaal en gefaseerd, wij zijn gestart op vrijdag 12 maart. Deze personen krijgen een persoonlijke oproep thuis.

Tevens werden via de huisarts mensen met een BMI > 40, ernstig overgewicht (bij ons bekend), vanaf 12 maart uitgenodigd. de datum voor de 2e vaccinatie is meteen meegegeven. Indien u tot deze groep behoort en geen uitnodiging heeft ontvangen, neemt u dan telefonisch contact op.

Binnenkort zullen wij de mensen uit het geboortejaar 1960 uitnodigen. Zodra de vaccins beschikbaar zijn zullen wij u persoonlijk oproepen per post. 

Indien u bij ons het vaccin ontvangt, dient u 15 minuten te blijven wachten volgens protocol in verband met zeldzame allergische reactie. Wij zorgen voor een veilige afstand en hebben de afspraaktijden ruim gepland.

Het Astra Zeneca vaccin is veilig bevonden voor bovengenoemde groepen, zeldzame bijwerkingen traden op bij 1: 100.000 personen. 

Indien u geen Astra Zeneca vaccin wilt, kunt u bij ons niet een ander vaccin halen. Wij kunnen uit overheidsregelement alleen over het Astra Zeneca vaccin beschikken.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar worden vooralsnog niet gevaccineerd. 

Op de website van het RIVM kunt u veel informatie vinden over de volgorde van vaccineren .

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie